Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /3w/wz.cz/p/pf62/forum/index.php on line 139

Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /3w/wz.cz/p/pf62/forum/index.php on line 140

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /3w/wz.cz/p/pf62/forum/db_layer.php on line 31

Notice: Undefined index: user_id in /3w/wz.cz/p/pf62/forum/index.php on line 259
Index fóra
Motorobot PF 62 - diskusní fórum

Index fóra


Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /3w/wz.cz/p/pf62/forum/db_layer.php on line 31

Odesláno: 07.03.2010 [10:55]

-1- B .



Předběžné prověření indukční cívky( laikem ) - před její případnou výměnou.


U každé indukční cívky ( nebo indučky ?? jak chcete ) mohou nastat tyto poruchy. Tyto se nemusí projevit ihned, třeba až při určité teplotě ( při zahřátí vinutí ) a pod. Podrobně viz oddíl č.-1? A. Protože se jedná v podstatě o transformátor, může u ni dojít k přerušení vodiče primárního okruhu ( což je málo pravděpodobné ? je tam silný vodič ), nebo k přerušení cívky sekundárního okruhu ( vodič malého průřezu, který pracuje pod vysokým napětím ), proto se vždy jedná o NEJČASTĚJŠÍ PRAVDĚPODOBNOU PŘÍČINU poruchy.
Bohužel, tato porucha je natolik záludná, že se může projevit až při určité teplotě, kdy vodiče nabírají svůj objem. Za Studeného stavu může pracovat bez závad. Pokud byla použitá cívka z motocyklu nebo automobilu ? tyto jsou neopravitelné. Originální cívka ( PF ) se dá znovu převinout. ( Viz. blok č.2- Převinutí indukční cívky. ).
Přerušení vodiče v kterékoliv cívce se dá proměřit jakýmkoliv multimetrem, přeba starým měřidlem ? PÚ, což by měl mít každý elektrikář. Pokud je pro nás nedostupný, můžeme si pomoci zapojením jednoduchého okruhu ( baterie +, žárovečka, baterie - ) se kterým si poradí každý školák a do školy jsme přece chodili všichni. Svítí - li žárovka, měřený okruh je dobrý, v opačném případě okruh je vadný ( přerušené vinutí ). Pokud se jedná o mezizávitový zkrat kterékoliv z cívek, tímto způsobem nezjistíme ? žárovka bude vždy svítit. Jen informativně ( bez záruky ) lze to zkusit proměřením pomocí multimetru proměřením ohmických odporů jednotlivých okruhů a výsledky porovnat s naměřenými hodnotami na cívce, o které víme, že je ZARUČENĚ dobrá. Přesně vše lze vyloučit JEN POMOCÍ MEGMETU, ale podle mých zkušeností se takového majitelé pro zapůjčení se těžko shání , navíc s nim málo- kdo umí zacházet.



Laické prověření indukční cívky bez měřicího přístroje = jednoduchým obvodem = vodič na baterii na ? pól, druhým koncem na žárovečku dle napětí baterie, znovu vodičem zpět na + pól baterie. Měření provádíme VŽDY NA ZDEMONTOVANÉ CÍVCE z motoru !!
Zkouška originální cívky Pf-62.? + pól baterie přivedeme na očko primární cívky ( vstupní kontakt ) přes žárovečku na výstupní kontakt z cívky. Žárovečka MUSÍ SVÍTIT ? to znamená, že vinutí cívky je dobré !! Když + pól baterie přivedeme na očko primární cívky ( vstupní kontakt ) přes žárovečku na kostru ( jádro ) cívky. Žárovka NESMÍ !!! SVÍTIT. Primární vinutí není probité na kostru ? je dobré. Použijeme-li obvodu ? baterie + očko a kontakt pro vysokonapěťový kontakt = žárovečka pro velký odpor v sekundárním vinutí BUDE JENOM SLABĚ SVÍTIT- bude jenom žhnout pro velký odpor v okruhu. To stačí pro důkaz, že vinutí není přerušeno !!! Nesvítí-li žárovečka při propojení okruhem mezi jádrem cívky a kontaktem pro vysoké napětí, JE TO DOBŘE. Máme tak důkaz, že sekundární vinutí NENÍ PROBITÉ na jádro cívky ( nemá zkrat na kostru !! Bohužel na prověření mezizávitového zkratu už potřebujeme přístroje, nejméně OHMETR pro porovnávací metodu měření se ZARUČENĚ dobrou cívkou ! Na tom samém principu jsme schopni prověřit i externí cívky. Je jedno, zda 6 V,12 V, nebo i 24 V. Tak v zapojení kontaktu č.1 až č. 15. ? žárovka MUSÍ svítit !! V propojení kontaktu č. 1. až na obal ? žárovka NESMÍ svítit. Propojení kontaktu č. 15. až na kontakt VN ( pro kábel na svíčku ) žárovka MUSÍ ASPOŇ ŽHNOUT !! Což potvrzuje, že sekundární vinutí NENÍ PŘERUŠENÉ .Pokud propojíme obal s kontaktem pro výstup VN, žárovka NESMÍ svítit !! Je to důkaz, že vinutí není probité na kostru a nemá zkrat. Pokud máme dostatečný zdroj a propojíme kontakt č. 1 až vývod VN a žárovka ŽHNE, je to dobré. Takto jsme vyzkoušeli celé propojení najednou ( primer současně se sekundárem a JE DOBRÉ ) Bohužel jsme nevyloučili mezizávitový zkrat a čeká nás stejné opatření jako v předchozím případě..
Přeji všem pevné nervy , mnoho úspěchů se sloganem ? A přece se točí a bude točit ! § . Zdraví S.J.
solny.josef@seznam.cz

Reakce na tento příspěvek

Počet témat: 46 • Počet příspěvků: 174 • Počet registrovaných uživatelů: